Rijbewijskeuring – Huisartsenpraktijk De Es

Rijbewijskeuring

De Nederlandse wetgeving vereist, indien u in het bezit bent van een rijbewijs en de leeftijdsgrens van 75 jaar heeft bereikt of deze binnenkort bereikt, dat u zich medisch laat keuren om in aanmerking te komen voor een verlenging van uw rijbewijs. Hierbij is het goed om te weten dat:

  • de medische keuring helaas niet wordt vergoed door uw zorgverzekeraar;
  • het sterk wordt afgeraden om de keuring te laten uitvoeren door uw eigen huisarts.

De keuring

De rijbewijskeuring is een kleine keuring van ongeveer 15 minuten, waarin de huisarts uw specifieke lichamelijke en geestelijke condities beoordeelt:

  • het functioneren van uw armen, benen en wervelkolom
  • uw bloeddruk, hart en longen
  • uw urine
  • uw gezichtsscherpte

Procedure stap voor stap

Vooraf
Op het gemeentehuis koopt u het formulier Eigen verklaring met het Geneeskundig verslag. U kunt dit ook rechtstreeks bij het CBR bestellen via deze link: CBR.

Vervolgens maakt u een afspraak met een huisartsenpraktijk of een keuringsinstantie. Binnen De Es kunt u een rijbewijskeuring laten uitvoeren bij huisartsenpraktijk Oosterhesselen of huisartsenpraktijk Zweeloo (indien dit niet uw eigen praktijk betreft).

De keuring
Wij verzoeken u, of u zich voor aanvang van de keuring wilt melden bij één van de praktijkmedewerkers en aldaar de medische keuring (contant) wilt afrekenen. Om de keuring deskundig en efficiënt te laten verlopen, vragen wij u onderstaande zaken mee te nemen:

  • uw huidige rijbewijs
  • Eigen verklaring met het Geneeskundig verslag, tezamen met de meegeleverde envelop: wij verzoeken u de eigen verklaring evenals de persoonsgegevens van te voren zelf in te vullen
  • medicijnen of een medicijnenoverzicht, indien u deze gebruikt
  • ochtendurine (een kleine hoeveelheid is voldoende)

Tijdens de keuring vult de arts het deel Geneeskundig verslag in welke hoort bij uw eigen verklaring.
Indien u diabeet bent, wordt nog een aanvullend vragenformulier door de arts ingevuld.

De afwikkeling

De ingevulde formulieren stuurt u, in de meegeleverde envelop, naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

De medische dienst van het CBR  bepaalt of uw rijbewijs verlengd wordt en stuurt u bij goedkeuring een ‘Verklaring van geschiktheid’. Met dit document kunt u bij uw gemeente uw rijbewijs laten verlengen. Indien u een afwijzing van geschiktheid ontvangt, kunt u bij het CBR in beroep gaan en een herkeuring aanvragen. Het kan zijn dat de medische dienst van het CBR om aanvullende informatie vraagt. Dit kan de procedure vertragen.

Informatie

Aanvullende informatie kunt u vinden op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.