Vasectomie
Vasectomie (sterilisatie van de man) is een ingreep waarbij de beide zaadleiders tussen de testikels (zaadballen) en de prostaat worden doorgesneden. Een vasectomie is een kleine operatie die uitgevoerd kan worden door een huisarts. De huisarts van huisartsenpraktijk Zweeloo heeft zich gespecialiseerd in deze ingreep en ook als u geen patiënt van deze praktijk bent kunt u de vasectomie hier laten uitvoeren. U kunt hiervoor contact opnemen met de praktijk via 0591-371221.
Betalingswijze
De kosten van een vasectomie zijn € 475,00 dit is inclusief nacontrole, eventuele vervolgconsulten en spermaonderzoek.
Na afloop van het 1e consult ontvangt u eenmalig een factuur. Deze factuur kunt u contant afrekenen aan de balie of achteraf per bank.
De sterilisatie van de man behoort helaas niet tot het basispakket van de zorgverzekering. Afhankelijk van uw zorgverzekeraar wordt, indien u aanvullend verzekerd bent, een percentage van de kosten vergoed. U dient dit zelf te declareren.
Voor de operatie
- Om het infectierisico zo laag mogelijk te houden graag haren rondom de balzak verwijderen. Let op: bij voorkeur met een scheermes.
- Wanneer bloedverdunnende middelen worden gebruikt of indien u altijd antibiotica nodig heeft bij een ingreep, dient u dit aan uw eigen huisarts te melden.
- Neem een strak zittende onderbroek of zwembroek mee, die moet tot 24 uur na de ingreep aangehouden worden.
- Neem uw verzekeringsgegevens mee naar de huisartsenpraktijk waar de ingreep plaatsvindt.
De operatie
Onder lokale verdoving maakt de arts een kleine snee in de huid aan beide zijden van het scrotum (balzak), waardoor de arts de zaadleiders kan zien liggen. Uit de zaadleiders wordt een stukje van circa 2 cm weggenomen en de uiteinden worden onderbonden. De sneetjes in de balzak worden na de ingreep met weefsellijm geplakt. De operatie duurt ongeveer 35 minuten.
Na de operatie
U kunt na de operatie meteen naar huis. Wij raden u af om zelf naar huis te rijden. Laat u zich liever halen door familie of kennissen met eigen vervoer of per taxi.
Thuis
Om een nabloeding te voorkomen, is het beter de rest van de dag rustig aan te doen. Als de verdoving is uitgewerkt, kan het gebied rond de balzak en de liezen pijnlijk worden. U kunt hier tegen een pijnstiller nemen bijv. paracetamol. De volgende dag mag u weer douchen. Vermijd de eerste dagen na de ingreep zwaar werk. Ga ook niet zwaar tillen of sporten. Wacht ook even met fietsen tot de wondjes zijn genezen. De eerste week wordt seksueel contact afgeraden.
Wanneer kunt u na vasectomie aan seks doen?
Zodra u zin heeft kunt u weer aan seks doen. Zin, erectie en ejaculatie (zaadlozing) worden door de vasectomie niet verstoord. Vasectomie heeft ook geen invloed op de hoeveelheid en de kleur van de zaadlozing. De testikels werken hetzelfde als voor de vasectomie; er worden door de testikels nog steeds zaadcellen gemaakt, echter na een geslaagde vasectomie komen er geen zaadcellen meer in het sperma. De zaadcellen worden nu door het lichaam opgenomen.
Wanneer is seks na vasectomie veilig?
Na de vasectomie zitten er nog zaadcellen in het stuk van de zaadleiders dat na de onderbreking naar de penis leidt. Die zaadcellen kunnen nog weken overleven. Daarom moet u na ongeveer 12 weken (of circa 25 ejaculaties) na de vasectomie uw sperma bij het laboratorium inleveren. Er wordt dan gecontroleerd of zich nog levende zaadcellen in het sperma bevinden.
Een 2e controle is nodig indien uit de 1e controle blijkt dat:
- er meer dan 100.000 sper/ml aanwezig zijn;
- er motiele spermatozoa aanwezig zijn.
Als de test(s) aantonen dat er geen levende zaadcellen meer zijn, is vrijen zonder condoom of ander voorbehoedmiddel veilig.
Complicaties
Wondinfectie en nabloeding komen zelden voor. Blauwverkleuring van de balzak en de basis van de penis zijn normaal, een druppeltje bloed uit de wondjes is niet verontrustend; dit gaat vanzelf over.
Bij de volgende verschijnselen is het raadzaam om contact op te nemen met uw eigen huisarts:
– koorts ( boven 38º C )
– flink gezwollen balzak
– erge pijn
– wondje blijft bloeden
Wat verder van belang kan zijn
Er is een kleine kans (circa 1 %) dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien waardoor zaadcellen weer in het zaadvocht terecht kunnen komen en er dus opnieuw vruchtbaarheid ontstaat. Ook al werden tijdens laboratoriumonderzoek in uw zaadmonster geen bewegende zaadcellen (meer) gevonden, dan nog is hernieuwde vruchtbaarheid na langere tijd alsnog mogelijk.
Soms worden in zaadmonsters gedurende een langere periode steeds niet-bewegende zaadcellen gevonden. Meestal verdwijnen deze binnen één jaar. Alleen als bewegende zaadcellen worden gevonden in het zaadmonster zult u, na overleg met uw behandelend arts, opnieuw worden gesteriliseerd.
Sterilisatie is in principe een definitieve ingreep. Slechts in voorkomende gevallen kan een sterilisatie wel eens ongedaan worden gemaakt. Dit lukt echter niet altijd! U moet er daarom zeker van zijn, dat u deze ingreep wilt ondergaan.
Aan een zaadmonster is met het blote oog niet te zien of iemand gesteriliseerd is. Na sterilisatie bestaat een zaadmonster met name uit vocht uit de zaadblaasjes en de prostaat. De zaadcellen, die nog steeds in de testikels worden gemaakt, worden door het lichaam afgebroken.