Urine-incontinentie
Urine-incontinentie is een aandoening waarbij de beheersing over de blaas verloren is. De aandoening kan optreden doordat de kringspier niet goed functioneert, of doordat er geen gevoel bestaat dat de drang waarneemt tot urineren.
Urine-incontinentie is een relatief veelvoorkomende aandoening. In Nederland lijden ongeveer één miljoen mensen (750.000 vrouwen en 250.000 mannen) aan een vorm van urine-incontinentie. Boven de 40 jaar kan zelfs één op de vier mensen zijn of haar plas niet altijd volledig ophouden. Incontinentie is daarmee één van de grootste lichamelijke en maatschappelijke problemen. Het komt voor onder alle leeftijdsgroepen: bij bedlegerige, zieke, gehandicapte en gezonde mensen.
Er zijn globaal twee vormen van urine-incontinentie:
– stress-incontinentie : is verlies van urine bij inspanning zoals hoesten, niezen of traplopen
– aandrang-incontinentie : is verlies van urine als u aandrang voelt, maar de plas niet op kan houden tot het toilet.
Incontinentiespreekuur
In de praktijk is er aan de klachten vaak wel het een en ander te doen en daarom bieden onze huisartsenpraktijken de mogelijkheid van een Incontinentiespreekuur. Tijdens dit spreekuur krijgt u uitgebreide voorlichting over bijvoorbeeld hulpmiddelen en hygiëne en persoonlijke (leefstijl)adviezen.
Heeft u klachten of behoefte aan een persoonlijk gesprek, twijfel dan niet langer en maak een afspraak met een van onze doktersassistentes!
Meer informatie over incontinentie kunt u vinden op :